Glutenfri mat

Du ska helt undvika sädeslagen vete, korn och råg. Däremot finns det många alternativ till detta då du kan använda mjöl från exempelvis havre.


Glutenfri mat

Mjölk är helt glutenfritt. Däremot kan vissa få problem när de dricker mjölk, men detta brukar gå över när tarmslemhinnan är intakt igen.

Du som glutenintolerant ska inte äta:

Undvik glutenprotein om du är glutenintolerant. Glutenprotein finns i sädesslagen vete, korn och råg.

Livsmedel som är helt fria från gluten är:

  • Kött
  • Fisk
  • Ägg
  • Mjölk
  • Ost
  • Frukt
  • Bär
  • Grönsaker
  • Rotfrukter
  • Kryddor (ej kryddblandningar!)

Du kan äta mjöl och gryn från:

  • Havre (endast specialframställd i miljö fri från andra sädesslag)
  • Potatismjöl
  • Maizena
  • Sojamjöl
  • Arrowrot
  • Bovete
  • Fibrex
  • Hirs
  • Majsmjöl
  • Polenta
  • Pofibrer
  • Risflingor
  • Risgryn

Byt ut gluten mot mjöl av något annat

När du ska göra ett recept med något som innehåller gluten kan du byta ut exempelvis mjölet till en annan typ av mjöl så som Maizena.

Detta fungerar utmärkt för exempelvis våfflor. Receptet under är hämtat från Svenska Celiakiförbundet.

Gluten-, laktos- och sojafria våfflor (6-10st)

• 3 dl maizena (majsmjöl)

• 2 tsk bakpulver

• 0,5 tsk salt

• 3 dl laktosfri mjölk

• 2 ägg

• 2 msk olja eller margarin

Gör så här: Blanda alla torra ingredienser först. Tillsätt sedan hälften av mjölken (1,5 dl) och vispa ihop till en slät smet. Tillsätt sedan resten av ingredienserna.