Myter om gluten

Gluten har i viss mån fått ett oförtjänt dåligt rykte de senaste åren. Till exempel har gluten utsetts till en bov på tallriken som ska uteslutas för viktminskning och en gladare mage och tarm trots att det inte stämmer för de flesta.


1. Glutenfri kost leder till viktminskning

En ”glutenfri trend” de senaste åren har bidragit till att gluten svartmålats och många tror att en glutenfri kost leder till viktminskning. Att utesluta gluten ur kosten kan innebära att man skär ner en hel del på skräpmat och kolhydrater och i slutänden får i sig mindre kalorier. Detta leder till viktminskning men har inte med glutenmängd att göra.

För personer med glutenintolerans är situationen dessutom en helt annan. Personer med celiaki som får i sig gluten i kosten får allvarliga problem i tarmkanalen då gluten triggar en inflammatorisk process som skadar tarmväggen. Skador på tarmens insida gör att näringsämnen inte tas upp i kroppen lika väl och leder till en ohälsosam viktminskning och näringsbrist. Det är alltså gluten som leder till viktminskning för dessa personer, inte glutenfritt.

Den enda behandlingen för personer med celiaki är att helt utesluta gluten ur kosten. Glutenfri kost kan i många fall leda till en hälsosam viktökning då skador i tarmen läker och näringsupptag återgår till det normala. Det finns inte tydligt vetenskapligt stöd för att en frisk person utan celiaki ska äta helt glutenfritt.

2. Glutenfri kost är mer hälsosam

Fråga vilken bagare som helst så får du veta hur viktigt gluten är för konsistensen av många favorit-bakverk. För att producera glutenfria alternativ (som glutenintoleranta personer behöver, men som många andra också väljer) behöver man ofta ändra recepten något för att få till samma konsistens, utan gluten. Det innebär ofta mer tillsatt socker och fett. Alltså är glutenfria alternativ inte nödvändigtvis mer hälsosamt. En stor studie från USA tyder på att glutenfri kost till och med kan öka risken för hjärtattack hos personer som inte måste utesluta gluten. Läs mer om studien här.

3. Glutenfri kost ger mindre magbesvär

Personer med glutenintolerans kan lida av flera olika magbesvär som blir bättre av att utesluta gluten. Även personer med glutenöverkänslighet utan celiaki upplever symtom när de äter gluten och mår bättre av att utesluta det.

Personer med IBS kan ha problem med magbesvär som blir hjälpta av att utesluta gluten. Men i stort kan man säga att detta är individuellt och man drar inte en direkt koppling mellan magbesvär och gluten förutom vid celiaki.

Vid glutenintolerans är den enda tillgängliga behandlingen att utesluta gluten helt ur kosten. För de flesta andra gäller det enkla rådet att inte äta sådant som du mår dåligt av. Eller kanske hellre, ät det som du mår bra av.

4. För mycket gluten i kosten leder till glutenintolerans

Varför exakt gluten aktiverar immunsystemet som skadar tarmkanalen vid celiaki är ännu oklart men en viktig faktor är ärftlighet. Mycket gluten i kosten förvärrar symtom för glutenintoleranta. Men att mängden gluten i sig kan trigga glutenintolerans är inte säkert. En studie från Lunds universitet har dock visat att mycket gluten i kosten kan trigga glutenintolerans hos barn med redan förhöjd genetisk risk (ärftlighet). Läs mer om studien här.