Vad är glutenintolerans?

Att vara glutenintolerant betyder att man inte tål gluten. Gluten är ett protein som finns i sädesslag såsom vete, råg och korn. Glutenintolerans kallas även för celiaki.


Glutenintolerans kan ge allvarliga konsekvenser

Glutenintolerans

En förstorad modell av den inre ytan av mänsklig tarm.

Det som händer när du äter gluten och har glutenintolerans är att tarmluddet i tunntarmen sakta försvinner.

Att gå runt med glutenintolerans och inte veta om det kan på längre sikt ge allvarliga konsekvenser. Har vi inget tarmludd i tunntarmen kan vi nämligen inte ta upp näringen i maten.

Att ha glutenintolerans är kroniskt och ska inte förväxlas med veteallergi eller andra liknande allergier. Ännu vet man inte säkert vad det beror på att vissa är så känsliga mot gluten. Men man har däremot kunnat se att den viktigaste orsaken till att man får sjukdomen är ärftlighet.

Symptom

De mest vanliga symptom för glutenintolerans är:

  • Att du blir mycket trött
  • Får diarré och gaser i magen
  • Svullen mage
  • Kraftig viktnedgång utan särskild anledning
  • Blodbrist
  • Järnbrist
  • Brist på vitamin B12 och folsyra.
  • Blåsor i munnen
  • Värk i skelettet
  • Svårigheter med att skaffa barn.

Undersökningar

Vid misstanke om glutenintolerans kan man kontakta sin närmsta vårdcentral för att lämna blodprover och tala med en allmänläkare.

Blodprover kan visa om man tål gluten eller inte, men ofta behövs det mer grundliga undersökningar. Du kan då behöva göra en undersökning av tarmen där läkaren går in med en slang och tittar på tarmen inifrån med en liten kamera.

I samband med undersökningen brukar läkaren även ta en liten bit av tarmen för att närmre kunna undersöka hur tarmluddet och slemhinnan ser ut. Detta kallas för att man gör en biopsi, vilket betyder att man tar en liten bit av tarmen med ett instrument för att kunna undersöka den lilla biten i mikroskop.

Tarmludd kan återbildas

Vid en diagnos med glutenintolerans och avsaknad av tarmludd är det viktigt att du blir väl informerad om vad sjukdomen innebär. Du måste helt och hållet sluta äta gluten för att kroppen ska kunna återbilda det tarmludd som försvunnit.

Hos en, i övrigt, frisk ung person tar det upp till några månader för tarmluddet att återbildas. Är man däremot lite äldre kan det ta längre tid som upp till ett år.

Efter att du fått en diagnos med glutenintolerans får du oftast träffa en dietist som kan tala om för dig vad som är bra att äta när tarmen fortfarande saknar tarmludd och slemhinnan är irriterad.

Du får även en tydlig genomgång av vad du ska äta och inte resten av livet för att må bra. Vissa personer behöver även ta vitamintillskott.