Enkelt test för glutenintolerans

Med en ny metod slipper du blodprov och obehagliga ingrepp för att ta reda på om du är glutenintolerant.


Bröd med glutenFör att testa dig för glutenintolerans behöver du oftast genomgå både blodprov och en biopsi av tunntarmen. Det är besvärliga tester speciellt för väldigt små barn. Därför har forskare i Spanien tagit fram ett enkelt test för att mäta antikroppar mot gluten i blodet.

Det räcker med ett litet nålstick i ett finger, som ger en droppe blod. Blodet smetas på en liten sticka som ger ja eller nej svar om antikroppar finns i blodet. De personer som får ett nej kan helt uteslutet vara glutenintoleranta eftersom testet är mycket känsligt menar forskarna bakom metoden. Testet kan till och med identifiera personer som är glutenintoleranta men inte visat symtom ännu. För att få en diagnos idag krävs att personen visar symtom, vilket betyder att många får diagnos efter flera år med sjukdomen.

Glutenintolerans är en autoimmun sjukdom som orsakar inflammation i tunntarmen när du äter mat med gluten i. Symtom på glutenintolerans är olika tarmbesvär som diarré, förstoppning, uppblåst mage och värk. Dessutom kan du gå ner mycket i vikt eftersom tunntarmen förlorar sin förmåga att ta upp näring. Glutenintolerans kan också påverka hud, leder och skelett.