Hudceliaki

Hudceliaki är en ovanlig sjukdom som 1 av 4000 svenskar lider av. Den är mycket mer vanlig hos män än kvinnor.


Hudceliaki

Hudceliaki – ovanlig sjukdom

Celiaki betyder glutenintolerans och drabbar för det mesta insidan av kroppen. Glutenintolerans sätter sig i tunntarmen och gör att du inte kan ta upp näringsämnen lika bra, eftersom att den gör att tarmluddet försvinner.

Men celiaki kan även sätta sig i huden, och kallas då för hudceliaki. Det är en ovanlig sjukdom som bara drabbar 1 av 4000 personer.

Symptom vid hudceliaki

Har du hudceliaki och äter gluten får irriterad hud som kliar och blåsor på armbågarna, knäna och skinkorna.

Det är däremot en del patienter med hudceliaki som dessutom får liknande symptom som vid glutentolerans såsom extrem trötthet, diarré samt vitamin- och mineralbrist.

Undersökning och diagnos

För att kunna ställa diagnosen hudceliaki måste det tas en liten bit från huden – en hudbiopsi. Vanligtvis tas det en cirka tre centimeter från skinkan. Biten hud analyseras sedan i ett mikroskop för att leta efter ett speciellt mönster av antikroppar som bildas vid hudceliaki.

Behandling

Behandling av hudceliaki ser ut på samma sätt som vid glutenintolerans. Det handlar helt enkelt om att inte äta gluten för att huden ska återhämta sig. En annan behandling av hudceliaki är läkemedel i form av kapslar och kortisonsalva som smörjs in på huden.