Undersökning
För att ta reda på om du har glutenintolerans måste du göra en undersökning hos en läkare. Utredningen görs i olika steg och består ofta av blodprov, gastroskopi och vävnadsprover av tunntarmen.
Undersökning – olika steg
När du misstänker att du har glutenintolerans börjar du med att kontakta din vårdcentral.
Läkaren gör sedan en bedömning om du behöver göra en vidare undersökning eller inte. Misstänker du att du är glutenintolerant är dina symptom ofta så jobbiga och tydliga att du får göra en undersökning.
Blodprov
En undersökning för glutenintolerans går ofta ut på att börja med att ta ett blodprov.
Blodprovet kan nämligen avslöja om du har ett ökat antal antikroppar i blodet som är ett tecken på glutenintolerans. Om du är glutenintolerant kan inte tarmen fånga upp näringen i maten. Därför kan ett blodprov även visa om du har någon form av näringsbrist och/eller järnbrist.
Ibland kan utredningen behöva kompletteras med ett specifik gentest, de så kallade HLA-typerna DQ2 och DQ8 för att utröna om man har glutenintolerans eller inte.
Gastroskopi
För att vidare undersöka om du är glutenintolerant kan läkaren göra en undersökning av tunntarmen. Denna undersökning kallas för gastroskopi och görs med ett instrument som kallas för gastroskop. Det är en böjlig slang som förs in genom munnen via magsäcken till tunntarmen.
På gastroskopet sitter det en liten kamera som gör att läkaren kan se insidan av tarmen på en skärm. Undersökningen kan avslöja om det saknas tarmludd i tunntarmen, som är en av följdernav av glutenintolerans.
Biopsi
I samband med gastroskopin kan läkaren ta ett vävnadsprov av tunntarmen. Detta kallas för att man gör en biopsi. Vävnadsprovet kan sedan undersökas i ett mikroskop för att tydligare kunna ställa en diagnos.
Självtest på ett apotek
Numera finns ett självtest att köpa på apotek för att se om du är glutenintolerant eller inte. Testet fungerar på det sätt att du tar ett litet blodprov i fingret. Och på fem minuter får du ett svar.
Denna typ av självtester är dock ofullständiga. Ett positivt (= har sjukdom) svar kan vara falskt positivt och även ett negativt (= har ej sjukdom) svar kan vara falsk negativt på grund av komplexiteten i biologin bakom provet. Det är därför bättre att direkt få adekvat provtagning gjord på sin vårdcentral.